Stpremium

Gyakran ismételt kérdések

Az 53/1997. (XII. 20.) Kormányrendelet (OTÉK) definíciója szerint nem kell építési engedélyt benyújtani az olyan, nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építéséhez, átalakításához, felújításához, valamint bővítéséhez, amelynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 100 m3 térfogatot és 4,5 m gerincmagasságot. Az ST típusgarázsok úgy lettek megtervezve, hogy azok még éppen nem érik el a 100 légköbmétert, így építési engedély nélkül építhetőek.

Az alsó lemezszegés (vízvető) kialakításához a betonalapnak minden irányba 5-5 cm-el nagyobbnak kell lennie. Tehát pl. egy ST36 típusú garázsnak (6 méter széles és 6 méter hosszú) a szükséges betonalap mérete 6,1 méter széles és 6,1 méter hosszú.

Fontos: betonozásnál a sarkok derékszögei, valamint a szekcionált kapuk felőli oldal aljának vízszintbe kell lennie, mert különben előfordulhat, hogy nem zár rendesen a kapu a betonhoz.

Ide rengeteg dolgot lehetne felsorolni, de kettőt feltétlen szükséges kiemelni: A legalább kétrétegű üvegezéssel rendelkező nyílászárók tokmérete (beépítési mélysége) 72 mm, így ahhoz, hogy egy síkba kerüljenek az ablakok, ajtók a falakkal a beépítési mélységnél vastagabb panelra van szükség, ellenkező esetben vagy kifelé vagy befelé kilóg a nyílászáró, ami esztétikailag nem megengedhető egy prémium minőségű garázsnál. Nyilván az esztétika mellett legalább ugyan olyan fontos a hőszigetelés: Összehasonlításképpen a 60 mm vastag szendvicspanel hőátbocsátási tényezője 0,37 W/m2K, míg a 80 mm vastag szendvicspanelé 0,28 W/m2 K. Érdemes megemlíteni még, hogy egy 30 cm vastag N+F téglafalnak 5 cm-es EPS szigeteléssel 0,31 W/m2K az U-értéke, tehát ennél is jobb értékkel rendelkezik a 8 cm-es szendvicspanel.
A munkával járó buktatók miatt nem ajánljuk senkinek a garázs felállítását, ebben az esetben garanciát sem tudunk nyújtani a felállított garázsra. A felállítást kapacitástól függően saját kollégáink, vagy az általunk gyártott acélszerkezetek összeszerelésében járatos, tapasztalt alvállalkozóink végzik.
Nem, garázsainkat feltétlenül szilárd (beton) alapra szükséges felállítani, erős rögzítéssel.
 
Nem, betonozási munkákat sajnos nem tudunk vállalni. A betonozással szemben támasztott technikai paraméterekről viszont írásos tájékoztatót adunk, amiből a betonozást végző szakemberek világos útmutatáshoz jutnak.
 
Scroll to Top